Wat zijn de gevolgen van een concurrentiebeding?

Als er een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen dan beperkt u dit in uw mogelijkheden om na het einde van de arbeidsovereenkomst, bij andere werkgevers of als zelfstandige te gaan werken. Aan een concurrentiebeding zijn echter strikte voorwaarden verbonden omdat dit het grondrecht van vrije arbeidskeuze beperkt. In ieder geval moet een concurrentiebeding schriftelijk zijn aangegaan met een meerderjarige werknemer, indien dit niet het geval is dan is een concurrentiebeding niet geldig.

Alhoewel de mogelijkheden beperkt zijn kan een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn opgenomen. In dat geval moet een concurrentiebeding in elke opvolgende arbeidsovereenkomst opnieuw schriftelijk worden overeengekomen. Bij een stilzwijgende verlenging van een arbeidsovereenkomst komt het concurrentiebeding in principe te vervallen.

Als er een concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst staat, dan moet het duidelijk zijn waarom de werkgever uw recht op vrije arbeidskeuze wil beperken. Zijn belangen als werkgever moeten in dat geval belangrijker zijn dan uw belang op het vrijelijk kiezen van ander werk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u zich in een sleutelpositie bevindt met veel concurrentiegevoelige informatie en deze informatie bij de concurrent gaat inzetten. Deze belangrijke reden moet ook nog bestaan op het moment dat een werkgever zich op dit beding beroept. Te algemeen geformuleerde bedingen zijn vrijwel nooit te handhaven, een enkele geografische beperking zonder achterliggend doel zal bijvoorbeeld vrijwel altijd onvoldoende zijn. Bent u benieuwd wat uw kansen en beperkingen zijn van uw concurrentiebeding? Laat het ons checken…

Is uw vraag hiermee beantwoord?

Liever persoonlijk contact?

Wij zijn bereikbaar van maandag tm vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur

Bel Mail Chat

Of loop binnen bij ons kantoor aan het Beneden Oosterdiep 57 in Veendam.